İlkbaharda Arıların bakımı.

01.2022 – İlkbaharın Mart Nisan hatta Mayıs ayları, günlük 4 mevsimin yaşandığı günlere gebedir. Hangi durumlarda arıya bakılmaz? İlk önce şunu iyi bilin. Serpinti yağmur, bir derece! Mecburiyet halinde arıya bakılır. Ama!! Güneşli hava bile olsa; Rüzgar esiyorsa, net şekilde yağmur yağıyorsa, arıya bakılmaz. Çünkü, bu aylarda kimi kovanlar daha kendini toparlayamamış, koloni ve petek sayısı azdır. En kuvvetli arı bile olsa, soğuk havaya karşı kendini koruyamaz. Sonuçta bu kovanın arıları bile önce kendilerini koruma altına alacaktır.

Sağlıklı arı petek üstüne toplandığı zaman, Petek gözlerinin yarısından aşağıda kalan günlük, larva ve kapalı yavru, üşüyecek tir.  Üşüyen günlük çürür, larva ve pupa ise! Beyaz ve cüzi siyah renkli kireç taşı, parçası haline gelir. Bu duruma, Kireç Hastalığı denir. Üşüyen koloninin sağlam bireylerinde soğuk ve dışarıdan alacakları bakterinin etkisi ile sindirim sistemi bozulur. Bu durumda, nosema hastalığına neden olur.

Kovan içinde Arı ölümleri ise sebebi ile, petek gözlerinde kapalı olan yavrular ölür.  Çürüme sonrası, oluşan bakteri nedeni ile bu sefer petek kapalı gözlerindeki ‘sır’ kapaklarında delikler oluşur.  Bu gözlere bir çöp sokulduğunda ise, elastiki pis kokulu bir sıvı görülür. Bu ise; Amerikan Yavru Çürüklüğüdür. Arıda olacak en tehlikeli hastalıktır. Bunlar en etkin arı hastalıklarıdır.

İlkbahar mevsimi, bitkinin üremesinin sebebi olan polenin en bol olduğu aylardır. Aynı zamanda ana arının günlük atmasına en çok faydası olan polen’dir. Bu günlerde 4 -5 gün arı kendine toplasın. Koloninin kuvvetlenmesi, polen ile olur. Diğer günlerde siz biriktirip alın. Soğuk havalarda günlükleri üşütmemek için, Kovan içi peteksiz boşluklara, strafor koymanız gerekmektedir. Genelde strafor, son petek yanına konulur. Nektarın geldiğinin göstergesi; Peteklerin kayık çitasının üstü, iki yönünde, kar beyazı işlenik petek göründüğünde, dışarıdan nektar gelimi başlamış demektir. 

Bir önceki yavrulu, günlüklü peteklerin iki yüzünde petek örümlerinin olup, ana içine günlük atımını tamamen yapmış, üzerinde etkin arı gezinmeye başlamış ise; ham petek verme zamanıdır. Şerbeti her gün ve çok vermeyiniz. Arının oğul iştahını artıran, bol şerbettir. Onun için yeterince verilmeli. Çok şerbet ve fazlası ile konan petek; arının oğul iştahını artırır. Başka bir neden ise; O kovanın anası, daha öncesi olan oğul anası ise, oğula gitme isteği, özünde olduğu için her daim oğul oluşturmak ister. Kovanlarınız hepsinde kek olması, gereklidir. Yalnız, devamlı soğukların olacağını bildiğiniz günlerde, kekleri dışarıya almanız, arının su içmek için dışarıya çıkıp, soğuktan felç olmasını engeller.

Bu aylar içinde varroa ile mücadele mecburidir. Yalnız, organik varroa ilaçları hariç olmak üzere her türlü kimyasal ilaçların kullanımı, Mayıs ayı başından itibaren bırakılmalıdır. Bu aydan sonra vereceginiz kimyasal ilaçlar, ballı peteklerde kalıntıya neden olur.  Kendinizi düşündüğünüz kadar, başkalarını da düşünmek zorundasınız. Benim bir uygulamam var. Tavsiye ederim. Soğuk ay ve günlerde, uçuş tahtası üzeri ve önüne kapak, yanlar açık şekli ile teneke vb sert malzeme asar veya bağlarsanız, soğuk havanın direkt içeriye girmesini engellemiş, azaltmış olursunuz. Dolayısı ile, günlük ve larvaları korumuş oluyorsunuz. 01.2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir