AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ ve VARROA

Amerikan Yavru Çürüklüğü ve Varroa konusundaki aşağıdaki bilgiler 2017 Apimondia yetkili kişilerin açıklamalarıdır. Ayrıca arıcılık konusunda etkin olan yabancı işletim sitelerinden edindiğim ve yakın ustalarımdan öğrendiğim bilgilerdir.

Temmuz 2024Amerikan Yavru Çürüklüğü (AYC):. Yabancı bilimsel sayfalarda yaptığım araştırmaya göre:. Ne yazık ki bu hastalık Dünyada en yaygın tehlikeli arı hastalıklarının başında geliyor. Nosema hastalığı gibi yaz kış mevsiminde kovanda açlık çeken işçi arıların bağırsaklarında oluşuyor.

Apimondia:. Amerikan Yavru Çürüklüğü ve Varroa konusunu Bu konuda açıklama yapan kişiye hastalığın nedenini sordum. Arının topraktan aldığı bir bakteriden dolayı, demişti! Sonuç olarak iki açıklamayı birleştirdiğimizde ise!. Açlık çeken arı mecburen toprakta bir yiyecek aramasına başlıyor ve bakteriyi kapıyor. Bu bakteriyi kapan arı şerbet ile hastalık mikrobunu tüm peteklere geçiriyor. Böylece Bütün arı bakteri bulaşmış şerbeti petek gözlerinde olan larvalara bal polen karışımı olarak veriyor.

Bu şekilde çoğalan mikrop, zamanla kapalı göz içerisindeki larvanın ölmesine neden oluyor. Ve geçen zaman içerisinde hastalığı kovana getiren İLK arılarda ölüyor. Ancak Dikkatinizi çekerim! Bu hastalıkın Yetişkin arıya zararı olmuyor. Günlük, larva ve pupalara etki ediyor.

Amerikan yavru çürüklüğü AYC Belirtisi:. Böylece Arı şerbeti yiyemez hale geliyor. Koloni aşırı derecede azalıyor. Hastalığın en belirgin görüntüsü, Kapalı yavru SIR kapaklarının tam orta yerinde küçük iğne deliği oluyor. İşte Bu AYÇ hastalığıdır. Bu delikli yerlere kürdan vari bir çöp sokun. Çekildiğinde aşırı derecede pis kokan sümüksü kahverengi bir sıvı süner.

2017 Apimondia – Konferansta – Hastalık nasıl yayılıyor diye sorduğumda ise? Ölmüş arıdan bulaşıyor dendi. Kovan içi ve dışında bu arı ile temas eden diğer arılara.Hastalıklı kovanın arıları veya peteklerinin başka kovanlara verilmesi ile.Kullandığımız arı ve arıcı malzemeleri ile. Kovanlar arası yapılan yağmacılık sebebi ile, bu hastalık yayılıyor.

AYÇ Temizliği ve tedavi şekli ise:. Önce kapalı, açık yavrulu ve yavrusuz tüm ballı çitaları kovanlığın biraz uzağında yakıp, gömünüz (mecbursunuz). Hastalıklı ana dahil tüm arıların hepsini buradan götürmelisiniz. Başka kovana koyup peteksiz akşam vakti 5 km uzağa götürünüz. –başkasının kovanlarına yakın olmasın. Ayrıca Hastalıklı ağaç kovanınızın içine  pürümüz alevini tutup gezdirin. Hastalıklı tüm kovan ve kullandığınız malzemelerinizi temizleyin. Bunun için 5 lt su + 1 lt çamaşır suyu ile yıkamanız şart.

Ek olarak Bu su ile yıkadığınız her şeyi, açık havada, güneş altında, kurutunuz. Değilse bu kokudan arılarınız ölür. Ertesi gün  4 lt şekerli şerbete, 50 gr AYÇ Terramycine  katın. Akşam vakti 5 km uzaktaki arılarınızın yanına gidip kovan içindeki arıların üzerine fısfıs ile püskürtün. Yine de Bu işlemi 3 günde bir akşam vakti ve 4 kere (12 gün)  uygulayınız. İlk ilaçlı şerbeti verdiğinizden 2 gün sonrası, bu kovana hazır veya boş TEMİZ petek veriniz. Yalnız, şerbet vermeyin. 13 – 15 gün sonra tekrar  eski yerine getiriniz. Unutmayın, bu kovanın arı, petek ve balında zehir var

Amerikan Yavru Çürüklüğü tedavisinde kullanılan bu ilacın ana maddesi hakkında. (teferruatunı bilmiyorum, yabancı sitelerden aldım.) AYÇ için Oksitetrasilin Tilosin tartratı veya Lincomycin hidroklorür olan ilaçlardan birini kullanın. Şerbet veya pudra şekeri ile karıştırıp veriniz. Yalnız bu ilaçlar bal sağımından enaz 35 gün öncesi verilmelidir  

Apimondiadan:. Amerikan Yavru Çürüklüğü AYÇ için Kekik Yağı ekstratının 10 ml kadarını şerbet ile karıştırın. Yukarıda yazdığım gibi Fısfıs ile şekli ile püskürtün. 3.2014

Varroa ile Mücadele

Varroa Arının baş ve karın bölgesinde yaşar. Buralarda gezinen  kestane şeklinde kahverengi renkli bombeli, bir toplu iğne başı kadar bir böcek.  

Varroa ile mücadele çeşitli şekilde yapılır. 2017 Apimondia sunumları ile araştırdığım sitelerden edindiğim bilgiler üzerine:. Varroa arının vücudunda açtığı yaradan kan emer. Böylece Kan emdiği bu yer zamanla yara olur ve açılır. Arının başka yerlerinin tahrip olmasına neden olur. Bu yaralardan emdiği kan nedeni ile arılarda erken ölüme sebebiyet verdiği belirtildi. Asit cinsi ilaçların arı kovanlarına gaz, buhar, karton ve sıvı şekli ile verilmesi sakıncalı. Nedenleri Apimondia da açıklanmıştır.

Varroa ile mücadelede Kovana dışarıdan buhar/gaz şekli verilen Oksalik ve formik asitlerin zararı. Kovan içine karton şekli ile verilmesi kap içinde sıvı olarak konulması yanlıştır. Bu ilaçlar buharlaşma ve soluma şekli ile varroayı öldürmektedir. Ama . Buharlaşan ve yakıcı olan bu ilaç arının vücudunda olan yaradan arıya temas etmektedir. Bu yaradan dolayı arı zehirlenmekte ve erkenden ölmektedir. Bu açıklamayı, apimondia yapmışlardı.

Duman türü amitraz ilaçlı kartonların, aşırı verilmediği müddetçe zararı yoktur. Bu yöntemi ise, her 3 güne bir, 7 sefer vermeniz daha etkili olur. Amitraz etkili ilaç. Yalnız!. Bu ilacı alırken kutu üzerinde yazan miktarına bakın. 400 mg olanını alınız. Ancak bu ilacın Mayıs ayından sonra verilmesi insan sağlık acısından zararlıdır. Kurutulmuş yafa cinsi portakal kabuğunuda duman türü cinsi için uyguladığınız usulü uygulayınız. Portakal dumanını her daim verebilirsiniz. Yalnız her verdiğinizde uçuş deliğini, 15 dak. kapalı tutmanız, bu yöntemi ilk açıklayanların tembihidir.

Varroa için Esansiyel uçucu yağlar:Varroa için Timol esanslı kekik yağı, Mentol, Kafurun, Okaliptüs yağları. Bu yağları eczane veya aktarlardan alabilirsiniz. Bu yağlar tehlikesizdir. Kokusu ağır olduğu için  petek ve bala sirayet eder. En basit yöntemi. 5 lt Şerbet içine 1 ml Kekik yağı sıkıp şerbetliğine dökünüz. için uygulama şekli. 15 C’ ve üzeri havalarda, 10 Çitalık kovana 5*10 ebadındaki kalın saman kağıtlı karton kesiniz. Veya ambalaj kartonuda olur. Üzerine 2 ml kekik yağını sıkın. Çitaların üzerine koyup Örtü tahtası hemen kapatınız.

Veya yaptığın 5 lt şerbet içine enjektör ile 3 ml kadar kekik yağının karıştırılması yeterlidir. Yalnız bu miktarın hepsini kovanlara bölüştürmeniz gerekir. Her 3 güne bir 7 kere uygulamanız yerinde olacaktır. En temiz ve tehlikesiz şekli, varroa için pudra şekeridir. Çitaların arasından arıların üzerine serpilmesi gerekir. Diğer tehlikesiz varroa mücadelesi kurutulmuş yafa portakal kabuğudur

Petek altının kesilmesi ile varroa mücadelesi:. Nisan ve Mayıs aylarında her kovandaki ham 1-2 çitanın alt tele gelen bölümü kesilir. Petek bu şekilde kovana yerleştirilir. Bu kısma arılar erkek gözü olacak şekli ile mum örerler. Varroa en çok erkek arı gözlerinde olur. Ama, erkek arıdan inip işçi arıların üstüne çıkarlar. Bu gözler sırlandığı zaman telin dibi ile kesilip atılır. 02.2018

Ayrıca; ARI HASTALIKLARININ BASİT TEDAVİLERİ yazıma bakınız.

Varro ile mücadeleyi, 5 km mesafe içindeki başka arıcı yapmaz ise! Varroadan kurtuluş yok. 09.2021.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir