Farz ve sünnet namazları hakkında

Haziran 06.2024 – Camide kıble üstünde aynı hizada ve yan yana Allah ve Muhammed isimlerini görürüz. Devamında ise sağlı sollu dört halife ismi. Muhammed ismi neden Allah’ın ismi ile yan yanadır?

Aile toplumumuzda bile bir sıralama var. Bu sıralamada Baba, Anne ve ilk doğan çocuktan küçüğümüze doğru bir sıralama olduğunu hepimiz biliriz. En küçük bir resmi dairenin duvarında bile! O kurumun müdüründen hizmetlisine doğru alt alta kişileri gösteren bir resim veya çizelge mevcut iken! Allah ve Muhammed adı neden aynı hizada asılıyor?

Ve neden? Özellikle ülkemizde Müslümanlık anlatılırken hemen ve ilk önce Peygamberimiz bunu dedi, Peygamberimiz bunu yaptı deniliyor? Ve neden! ilk önce Kuranda Allah şunu emrediyor, denilmiyor?

Allah ve Kuran var iken Kuranı! Peygamberimizin Sünnetinden sonraya indirgemek neye hizmet etmektir? Her ne kime dini bir soru sorsanız! Önce peygamberimizin sünnetinden konuya girer! Neden Kuranın şu sure ve ayetinde şöyle yazar! Demezler?

ÇÜNKÜ! Ve Örneğin Doktora gittiğiniz! Şu hastalığının şifası için şu hareketi yap şunu yapma! Hapa’da gerek yok demeyip hemen ilaç yazıyorlarsa! Yada bir şey sorduğunuzda (benim başıma geldi) Doktora – Kontrol ettiğiniz yerde neyi göreceğinizi sandınız? Siz bilmezsiniz demişti. Bu hesap! En küçüğünden diyanete kadar hiç bir kimse, Kuranı aç Türkçe oku anlarsın, demezler.

Dediklerinin doğruluğunu pek bilemeyiz! Ama! Hemen Peygamberimizin sünneti bu’yu hemen yapıştırırlar. Ayak üstü hemen uydurup yakıştıra biliriz! Ama Kuranı! istediğimiz şekilde değiştirip uyduramayız. Uydurmak isteyenlerin dediklerinin doğru yada yanlış olup olmadığını bilmemiz içinde Kuranı Türkçe okumamız ŞART.

Türkçe Kuranın okunması okutulması ‘hacılar hocalar ve diyanet’ tarafından istenilmez! Kuran Türkçe okunur ve bu yaygın olursa ‘hacılar ve hocalara’ hiç ihtiyacımız olmaz.

Konuyu daha iyi anlamanız babından bir örnek daha vereyim.

Demokrat Parti zamanında Köy Enstitüleri kapatıldı. Neden kapattınız? diye O zamanki milletvekiline sorulduğunda; Onlarca yıldır Köylü bir sorunu olduğunda hep bize gelirdi. Bu okullardan yetişen öğretmenler köylere gelince köylü, bize bir şey danışmaz, öğretmene gider olmuşlardı. Köylü bize gelmemeye başladı. Onun için kapattık, demiş.

Peygamber efendimiz zamanında Sahabilerden İranlı Selman’ı Farisi Peygamber efendimize. Fatiha suresini Farsçaya çevirip memleketine götürmek için izin istemiş. Peygamber efendimizde izin vermiş. Ve Fatiha suresini Farsçaya çevirip İrana kendi halkına götürmüş.

Peygamberimiz Selmani Farisi’ye: Olmaz. Kuran Arapça indi Arapça okunması gerekir diyemez mi idi?

Cenabı Allah Günde beş vakit (kimi tefsircilere görede üç vakit) namaz kılmamızı emrediyor. Allah Cuma namazını ise kılmamızı kesinlikle ve özellikle şart ve mecburi emretmektedir.

Cenabı Allah İsra suresi 78. ayetinde; … Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir. Diyor. Her şeyi bilen C Allah; neden sabah namazını kılarken bizim için şahit koyuyor? Göremediği veya bizim ‘kaçmamızı’ önlemek için mi! Yoksa; Ben sizin sabah namazını kıldığınızı biliyorum ama! Bu şahitler sayesinde size daha fazla sevap yazıyorum mu demek istemektedir? Sabah namazı Teşvik edilen namaz vaktidir.

Cuma suresi 9. ayetinde Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınız ezan okunduğu vakit hemen Allahı anmaya koşunuz. Alış verişi bırakınız. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır demektedir. Diğer bir ifade ile C. Allah mealen! –Cuma ezanı okunduğu vakit aşınızı eşinizi işinizi orada bırakıp hemen namaz kılmaya geliniz demektedir.

Şahitlerin huzurunda Allah İsra suresinde Sabah namazını sıcak yatağımızdan kalkıp kılmamızı teşvik ediyor. Cuma namazında ise Ezan okunduğu vakit her şeyimizi bırakıp koşarak gelmemiz emrediliyor.

HEMDE KOŞARAK gelmemiz ve bu vakit namazını kılmamız emredildiği yerde!

CUMA NAMAZI FARZI ÖNCESİ VE SONRASI SÜNNET NAMAZINI KILMAMIZDA MECBURİ

demesi! Gerekir mi? Gerekmez mi? İyi düşünün! Bu yazdıklarımı tekrar, tek tek anlayarak okumanızı dilerim. Ben burada bir kıyaslama yapıyorum.

Amacım, kimseyi dinden soğutmak değil. Amacım Dini anlaşılır kılmak. Kolaylaştırmak. Bakara suresi 185 ayetinde. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Demektedir.

İlahiyat profesörü Bayraktar Bayraklı (BB) hocamız bir tv proğramında. BBCuma namazının farzı öncesi ve sonrası kılınan sünnet namazlarını isteyen kılar isteyen kılmaz demişti. Bu bilgiyi çocukluğumdan beri duyardım. Bakmak ile görmek arasındaki fark ne ise! Duymak ile anlamak arasındaki farkta aynı minval üzerinedir.

Sünnet namazlarını her vakit namaz farzları öncesi ve sonrasında kılmak mecburi idi ise! Kıyaslamamı iyi düşünmenizi dilerim. Cuma namazı farzında tüm sünnet namazlarının kılınması dahada mecburi denilmesi gerekmezmi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fi tarihinde söz konusu olan bir olay sonrasında! Kuran, zamanın şartlarına göre tekrar yorumlanmalı demişti. Bunun üzerine Kemal Kılınçdaroğlu: RTE’nı bir yerlere şikayet eder gibi -Kuran zamana göre yorumlanamaz demişti. Kızdım.

Bir ara tanıdığım farklı yerlerdeki iki ayrı cami imamına! –Beş vakit namazlarda sünnet diye bir namaz var mı? Diye sordum. Bu imamlar sünnet namazlarını kılmadığımı biliyorlardı. Biri acıkça – Sünnet diye bir namaz yok, dedi. Diğeri; Sünnet namazı var – yok demedi – diyemedi! Yinede sağ olsun! Geçmiş namazlarının adı ile kıl dedi. – Böyle yaparsam ben kimi kandırmış olacağım diye sordum. Cevap vermedi.

BB hocamızın bu açıklamasından sonra dedim ki! Kuran Cuma namazına koşarak gelin diyor. Bu farzın olduğu yerde BB hocamızında şunu söylemesi gerekirdi! Peygamberimizin sünnet namazların kılmamız Cuma namazı kadar mecburi. Ama İSTEĞE BAĞLI dedi. Bizden mi korkacaktı?

Çocukluğumdan beri söylendiği şekli ile! Her vakit namazı farzı öncesi ve sonrası sünnet namazıda şart idi ise! Allahın ÖZELLİKLE mecbur ettiği Cuma namazlarında sünnetlerin kılınması, DAHA’DA şart olması gerekir. (Yorum şeklimi iyi anlayınız.)

Vakit namazlarında sünnet namazlarını yıllardır kılmıyorum.

Halife Osman Allahın indirdiği Kuranın iniş sırasını neden bozdu? 01.2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir