Arının saldırganlığı ve Körüğün kullanımı hakkında.

arıya tütsü duman verilmesi : 01.2022 – Duman vermeden arıya bakılırmı? Bakılır. Yalnız, 3 gün öncesi duman vermeden baktığın kovanın arısı o gün size saldırmaz ken! 3 gün sonra aynı arı, duman vermeden baktığında saldırır. Neden? Arının yiyeceği kalmamıştır, anasını öldürür veya sizin üzerinizde olan kokunuzu beğenmez, saldırır. Ayrıca; koyu renk elbiseli iseniz, saldırır. Onun için devamlı körük ve duman verilmelidir.

Dışarıda olan birine bir arı saldırır ise, sizde olan bir kokuyu beğenmemiş veya karnı aç, nektar bulamamış. Bizim için esas önemli olan, arıya bakım anında saldırmasıdır. Kimi kovan açıldığı an arı saldırır. Kimiside, elinizi petek üzerinde gezdirirken bile saldırır. Bu tip arılara kılınç arı denilir. Kovanında ana arının olmayışı bile, arının saldırgan olmasına sebep olur. Kovanlara bakacağınızda, önce körüğünüzü yakıp hazırlayın.

Arının saldırgan olmasının nedeni: Yukarıda belirttiğim sebepler, bilinen şekli ile arının saldırgan olma sebeplerindendir. Yalnız benim tespitlerime göre; Kendi X kovanınımın arısı, 10 gün öncesi saldırgan olmadığı halde, bu gün saldırgan oldu. Neden? Balı, poleni, şerbeti, anası varken, Ben aynı ben, duman veriyorum vede yine saldırıyor, neden saldırmaya başladı.

Bence; (Eski bilinen açıklamalar aynen geçerli olmak üzere) Açıklanmış şekli ile ana arı, 7 ile 12 erkek arı ile çiftleşiyor. Her bir erkek arının ırkı, karışımı, spermi aynen her canlı gibi farklı. Ve bu farklı erkek arılarla çiftleşen ana arı spermleri, sırası geldikçe, peteğe şiringa ediyor. ‘Cinsi bozuk’ diyebileceğimiz saldırgan özelliklere sahip erkek arının spermine sıra gelip, bu sperm bitinceye kadar oluşan işçi arıların saldırgan olduğu, olacağı ve bütün sebebin buna dayandığını, tespitlerime göre iddia etmekteyim.

Körüğü nasıl tutuşturmalı? Çeşitli uygulama yapanlar var. Ben, tutuşturmak için az gazete kağıdı ve çam kozalağı kullanıyorum.

Önce kağıtları katlayıp uzunlamasına yırtıp tutuşturun ve körük içine koyup, hava basıyorum. Alevlendiğinde üzerine seyrek şekli ile kozalak atıp, körüklüyorum. Bazen, yanan kozalak üzerine katran akıtıyorum. Arıya rahatlık verir. Tezek, kalın hisar talaşı, çam ağaçı iğne yaprağı veya kalın ambalaj kartonu yakanlar var. Kalın Kartonu hiç kullanmayın. İçinde kimyasal olduğu için, zararlıdır.

Önce, uçuş deliğinden 3 -5 sefer dolu dolu duman basın. Hatta, sadece bakacağınız kovana değil, etrafındaki kovanlarada basmanız, o arıların saldırgan olmasını engeller. Açtıktan sonra sık duman vermeyin. Arı üzerine nefesiniz ile üflemeyin, yine saldırırlar. Kovan ile işiniz bittiğinde, körük içindeki közü, temiz bir yere döküp, üzerine su serpiniz. Veya körüğünüzü boşaltmadan uygun bir yere yatık şekli ile koyunuz, kendiliğinden söner. Ayrıca daha önceden kurutup hazırlayacağınız portakal kabuklarınıda, bu tütsü içine katıp verdiğinizde, varroa ilede mücadele etmiş olursunuz. 05.2016

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir