Temmuz.2024. Arılarda Sonbahar Kış Bakımı bal sağım zamanı ile başlamalı. İlk yapmanız gereken Varroa mücadelesidir. Bu nedenle Arıdaki Varroa için timol esanslı kekik yağını enjektör ile bir ml çekiniz. Şerbete karıştırıp şerbetliklere dökünüz.
Mart Ekim ayı sonuna kadar 1 şeker+1 ölçek su karışımı şerbet verin. Rahmetli Prof. Dr Muhsin Doğaroğlu tavsiyesi. Ana arının günlük atmasını istiyorsanız Bu yüzden kovan içine polen verin demişti.
Kışın ana arının günlük atımını teşvik için. Bir kaşık Pudra şekerine dört kaşık poleni bir kaç damla su ile nemlendirip, karıştırın. Bu karışımdan poşet naylon üzerine bir yemek kaşığı koyup, kovan içine yerleştiriniz. Daha sonra bu işlemi, arı poleni yedikçe bir kaç kez yapınız. Böylece arının güçlü olmasını sağlamış olursunuz.
Ancak şerbeti çokça vermeyin. Bir anda petek gözleri bal ile dolmasın. Yer kalmaz ise ana günlük atamaz. Genç arının yokluğundan dolayı bu yüzden koloninin, bahara çıkması zorlaşır. Arı bakımına Ek olarak kovanın dışındaki çatlak yarık yerler var ise silikon ile kapatınız.
Yalnız kimi arıcılar 1-2 çitalık arı bahara çıkar mı? diyorlar. Bir avuç arı bile kışı çıkarır. Yeter ki genç arısı ve yiyeceği olsun. Bununla beraber Hastalık, varroa vb çeşidi olmasın. Ve yukarıda belirttiğim gibi, Poleni verin bakalım. Çıkar mı! çıkmaz mı! Bu iddiam, kendime ait 1 -2 çitalık bir avuç arının bahara çıkmış durumudur. Şans! diyorsan! Ne var ki 10 çitalık arı içinde aynı şans yada şanssızlık geçerlidir.
Yıllar öncesi dört kovanımda birer avuç arısı vardı. Onlar bile kışı çıkarıp, mayıs sonunda 8 -10 nar çitalık kovan oldu. Desteklediğim bir kovanımıda böldüm. Yalnız Kovanlarımı, İki ay içinde üç ayrı yere taşıdım. Siz şunu düşünün. Bu iki çitalık arı benim yüzümü güldürür mü? Güldürmese bile! Başka kovan ile birleştirirsiniz. Bu sebeple bir avuç arı bile kar olur.
Ekim ayından itibaren 2 şeker+1 su şekerli şerbeti vermeye başlayınız. İçine Limon suyu sıkın. Vitamin bu nedenle antibiyotik görevini yapacaktır.
Kışın kovanlarınız soğuk bölgelerde ise Mart ayının ilk yarısına kadar kek vermeyiniz. Verirseniz? Felaket olmaz!. Sadece arıların yaşama şansını Ancak! Şansa bırakmış, olursunuz.
9 Şubat 2016 Salı. Kovanlarımın yanına geldim. Ben, bazı geceleri – 27 C’ olan yerdeyim. Çitaların % 90 da kapalı ve günlük var idi. Neden? Buna göre Kışın arılara verdiğim polenin etkisi ortada idi.
Gördüğüm bu sonuca göre arılarım Seydişehir de, 1 Şubattan itibaren günlük atmış oluyorlar. Yanımda derece götürdüm ki, hangi sıcaklıkta arı hangi duruma gelecek! yerinde görmek istedim. Kovanları açıp arılara bakmaya başladığımda gölgedeki sıcaklık, + 4 C’ den ye 11 C’ kadar çıktı.
Geçen zaman içerisinde şunu öğrendim. Kovana bakmanız gerekiyor ise, arının üst kapağını bir köşesinden açıp arılara bakın. Arı yumak olmuş ise hiç dokunma. Rüzgar kar ve karlı yağmurlu havalarda açmayın. Arılar petek üzerinde geziniyor ise! Bakın. Arılarda sonbahar kış bakımı yaparken balı boşalmış arısı azalmış kovanın boş çitasını alınız. Buna göre Kars’ta arıcılık bile yapıyor olsanız, bu yazdıklarımı dikkate almanızı öğütlerim.
Yalnız Kovanları dört tarafı kapalı yerlere koymayın. Üç tarafı ve üstü kapalı, önü açık gün güneş gören yer, çok iyi olur. Böyle bir yerde bile kovanları yerden 20 30 cm yükseğe koyunuz. Kapalı yer bu yüzden, arıların yön tayin etmelerini zorlaştırır. Arılarda Yavru çürüklüğünün önüne geçmek için. kovan uçuş delikleri önüne teneke vb takınız. Yanları açık olacak. Böylece Günlükleri rüzgardan korumuş olursunuz.
Kovanları kuytu yerlere koyunuz. Kuzeyi kapalı tepe kaya dibi rüzgarların kovana hiç değmediği yer olsun. İmkanınız var ise üstüne saç koyun. Böylece kovanların ıslanmasını ve içine su girmesini önlemiş olursunuz. Kovanlarınız öne doğru 1 cm kadar eğik olmalı. Bu eğiklik kovan içine akan suyun dipte birikmesini önler. Sonuç olarak kovan içinde Rutubeti engellemiş olursunuz. Nem arı hastalıklarında en büyük etkendir.
Arılarda Sonbahar Kış Bakımı yaparken dağdaki arıyı düşünün. Bu yüzden Kovanı çul çuval ile sarma. Islandığında kovanda aşırı nem yapar. Dış üst kapak altındaki, örtü tahtası üzerine bile gazete kağıdı bile koyma. Koyarsanız kağıt nem tutar. Bu yüzden arıların hastalanmasına ve fazlası ile kovan içi rutubete neden olursunuz.
Kar altındaki kovan. Kovan üzeri ve dışında tahtaya temas etmeyen kar yığınları, kovanları soğuktan koruyacaktır. Yalnız Uçuş tahtası üzerinde duran kar, tahtayı bozar. Burayı temizleyin.
Kışın kovanda yaşlılık ve hastalıktan dolayı % 20 dolayında arı ölümlerinin olması normaldir. Bilim adamlarınca bu durumun normal olduğu belirtiliyor. Kendimden örnek vereyim. Her şeyi full, ilaçlanması yapılmış 10 çitalık kovanımı hiç açmadım. Mart ayına 8 çita olarak çıktı.
Varroa. Arılarda sonbahar kış bakımında en dikkat edilecek konu bu. Ne yazık ki Sakat doğumlara neden oluyor. Ek olarak arının kanını emer ve arının erken ölmesine sebep olan bir bit türüdür. Ayaklarda ve kanatlarda kısalık, günlük atımında azalma ve güçsüzlük meydana getirir. Tehlikesi her daim var. Çünkü Komşu arıcı varroa mücadelesi yapmadı ise varroayı bitiremezsin.
Oksalit ve Formik asitler. 2017 Apimondia sunumundan. Bu ilaçlar Varroa’nın ölmesine neden olur. Ama! Ne yazık ki Geçen zaman içerisinde varroa arı vücudunda yara meydana getiriyor. Böylece Bu asitlerin yakıcı buharı yara üzerinden arıya karışıyor. Kana karışan bu madde arıların erken ölmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle Arılarda sonbahar kış bakımını yapacağınızda Oksalit Asitin Di -hidrat cinsi kullanılması tavsiye ediliyor. Bu önerilere dikkat edilmesi, arı ve insan sağlığı acısından çok önemlidir. Ek olarak Bu ilaçlama şekillerinde dış sıcaklık -en az-, 15 C’ olmalıdır.
Varroa için pudra şekeri. En temiz ilaçlama yöntemidir. Bolca Pudra şekerini bir kaba koyup geliniz. Daha sonra Çitaların arasına arıların üzerine gelecek şekli ile serpiniz. Böylece Varroanın, dibe döküldüğünü göreceksiniz. Bu yüzden Her zaman uygulanır..
Portakal kabuğu ile varroa mücadelesi. Pudra şekerine ek olarak en temiz ilaçlama yöntemlerinden biridir. Kurutulmuş Yafa Portakal dumanını birkaç sefer verin. Uçuş deliğini kapatıp 5 dk. Bekletin ve açın. Aşağıdaki linkten bu konuda bilimsel, daha geniş karşılaştırmalı bilgilere ulaşacaksınız. library.cu.edu.tr/tezler/7682.pdf
varroaset ilacının bala etkisi:. Varroa için verilen kekik yağı, pudra şekeri portakal kabuğu harici bütün ilaçlar kimyasaldır. Ne yazık ki Kimyasalların etkisi üç ay sürer. Buna göre peteklerin Bilimsel olarak her türlü kirli havayı (sigara dumanı) emdiği kanıtlanmıştır. Bundan dolayı varroa kimyasal dumanı verdiğiniz kovanın balını üç ay geçmeden yemeyin. 05.2017
Bilginize teşekkürler
Arı cinsleri konusunda fazlaca bir bilgim yok. Kusura bakmayın sizide yanıltmak istemem.