ARI BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ

Temmuz.2024. Arı Birleştirme Yöntemleri Bu işlemde esas kural Anası olan iki kovanın birleştirmesi üzerinedir. Anasız ve feromen kokusu kalmamış kovanlardaki arıların birleştirmesi pek birleştirme sayılmaz. Yalnız bunlarında kendilerine göre şartları var. Buradaki şart anasız geçen ilk 3 -4 gün ile kapalısı olan olmayan kuralıdır. Ayrıca Arı Birleştirme Yöntemleri, arıcın beceri ve alışkanlığına göre de değişir.

1. Hem Analı hem Anasız Arıların Birleştirilmesi her daim yapılır. Yalnız! Şunu özellikle belirteyim. Arı Birleştirme Yöntemleri İnsanların psikolojisinin bozulduğu gibi arılarında psikolojilerinin bozuk bozulduğunu düşünüyorum. Neden? Yıllar öncesi iki çitalık arıyı kuvvetli kovan ile birleştirdiğimde sorun olmuyor idi. Şimdi iki çitalık arıyı dört çitalık arı ile birleştiriyorum gidip anasını öldürüyorlar.

Önce anası olan iki kovanın birleştirilmesine bakalım. Biri esas diğeri birleştireceğiniz iki kovan. Birleştireceğiniz kovanın anasını istiyorsanız bu kovanın anasını istediğiniz petek sayısı ile alıp boş kovana yerleştirin. Bu anayı istemiyor iseniz! Anasını öldürüp kendi kovanı içine atınız. Bir gün kadar bekletiniz. Böylece bu arılar analarının olmadığını bilecekler. Sonra birleştireceğiniz kovanın yanına kovan ilavesini koyun. Büyükçe bir gazete kağıdı ve koku verici bir madde hazırlayın. Arı Birleştirme Yöntemlerinde koku kullanmak şart. Bunlar soğan, sarımsak kokusu mentollü krem, katran vb olur.  Analı arı alt kuluçkalıkta olacak. Önce bu kovanın çitaların bir kaç yerine ve kovan iç kısmına bu kokuyu sürün.

Yalnız birleştireceğiniz kovandan aldığınız çita ve arı sayısı, birleştireceğiniz analı kovandaki çita sayısından çok olmasın. Çünkü Anayı öldürürler. Gerçi 10 çitalık arı ile iki çitalık arıyı birleştirdiğinde bileki çitalık arı gidip anayı öldürüyor. On çitalık arı – Siz kim oluyorsunuzda anamızı öldürüyorsunuz demiyorlar. Tezatlık! -yaşadım-

Analı kovanın üzerine gazete kağıdı örtünüz ve ilaveyi koyunuz. Bu kokuyu ilave ve kağıt üzerine, bir kaç noktaya sürünüz. Öbür kovandan aldığınız anasız arılı çitaları yavaşça ilave içine koyup bu çitalarada aynı kokuyu sür. Kapakları kapatınız. Alttaki kovanın uçuş deliği, açık olacak. Böylece tüm arılar içeride hapis olmamış olacaklar. En geç 2 gün içinde arılar birleşirler. 3. gün ilave altındaki gazete kağıdını alınız. Esas kovandaki ve ilavedeki çitalara arılar normal şekli ile sığıyor ise çitalar aynen klasın. Boş veye boşa yakın olan çitaları alın. Arı sıkışık olsun. Bu arada tüm çitalar alt kovana sığıyor ise ilaveyi kaldırın. Çok geliyor ise ilaveyi tekrar koyunuz.

A. Kovan içine direk çitası ile arı vermek. İki tane analı kovanın var. Birinden diğerine çitası ile yavru arı takviye edeceksin. Dikkat: Buraya vereceğin arılı çita sayısı BİR HAFTADA iki adetten fazla olmasın. Fazla verirsen anayı öldürürler. Haliyle takviye vereceğin kovandaki son çita etrafına koku sür. Aynısını vereceğin çitalara da. Bu işlem için şekerli şerbeti iki tarafa fıs fıs edip verenlerde var. Bu usulde hem yavru hem yetişkin arı birleştirmesi aynı anda olur. Yalnız ana arıyı buraya getirme. yerinde kalacak.

B. Örtü tahtası ile birleştirmek. Takviye vereceğin kovanın uçuş tahtası önüne bir örtü tahtası yerleştir. Bu uygulamada kokuya gerek yok. Hangi kovandan alacaksan o kovandan yine anasız iki çitadan fazla olmasın. Bu çitaları örtü tahtası üzerine silkele. Böylece Tarlacı arıların eski yerine gitmesini sağlamış olursunuz. Boşalan çitaları eski yerine koy -koyma. Yavrular kalır. Bekle ve karıştırma. Sonuç olarak bir müddet sonra silkelediğin arılar bu kovana girmeye başlarlar.

2.  Kovanında ana arısı yok ise; Bu arılar başka bir kovanın analı arısı ile birleştirilir. Örtü tahtası uygulaması ile aynı minval üzeredir. Hangi kovana verecekseniz, o kovanın uçuş deliği önüne bir örtü tahtası koyunuz. Anasız arıları bu örtü tahtası üzerine silkeleyin. Boşalan kovanı da, uzak bir yere koyunuz. Uçuş tahtası üzerine silkelediğiniz arılar, bir süre sonra yeni kovana, girerler. Boşalan kovanın tarlacıları da, bitişikteki kovanlara kolayca girerler. Sakın, anasız bile olsa, bu arıları diğer kovan içine direkt silkelemeyin. Çünkü ana kovanın arıları bunları öldürür. Yada bunlar anayı öldürür. Bu sebeple ilaveye silkelediğin arılar esas kovan arısından fazla olmasın. Kalanı ertesi gün ver.

3. Kapalı var günlüğü ve anası olmayan kovan. Bir haftadır Anası ve günlüğü yok. Ama kapalısı var. Bu kovana başka bir kovandan günlüğü kapalısı olan arısız çita veriniz. Kendi analarını yaparlar. Yanlız! Aradan bir süre geçmiş kapalısı olan kovana hazır ana vermeyiniz. Kendini sahta analığa hazırlayan arılar bu hazır anayı öldürürler. 2014

Bir yanıt yazın