Bir İki veya Üç çitalık arıyı çoğalta bilmek.

Arıyı çoğaltmak için polen takviyesi verilmeli .

1. Örnek : 06.2024 – 2017 yılı Ekim ayı. Üç kovanım ve her kovanda birer çita ve her çita üzerinde sadece bir avuç arı vardı. Bütün kovanlara elimde olan poleni, pudra şekeri ile, hafif nemlendirip, avuç içi büyüklüğünde bir naylon parçası üzerinde, çitaların üzerine koyup, devamlı takip ettim.

Arılar poleni yedikçe yenisini verdim. Bu süre içerisinde günlük atımı olmasa bile, arılar sağlıklı beslendiler. Bu noktada, Muhsin Doğaroğlu hocamızı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Poleni ve şerbeti biten kovanlara devamlı takviye yaparak, 25 Ocak 2018 tarihine geldim ki; Günlükler elle tutulur şekli ile atılmaya başlanmıştı.

Mart ayı ortasında, kovanlarımı buradan alıp badem, kiraz ve meyve çiçeklerinin yeni açtığı başka bir bölgeye götürdüm.

Bu 3 Kovanım burada iken 5+5+6 çitalık olmuşlardı. Mayıs ayı ortasında ise, anaya bolca günlük attırmak için haşhaş/Afyon tarlalarının olduğu bölgeye götürdüm.

Haziran ayında bu üç arının biri ilaveye çıktı, diğeri ise ana değiştirmeye kalktı. Diğeri pek varlık gösteremedi. Örnek verdiğim 3 kovanım ile birlikte 19 kovanım vardı.

Buradan, kabak tarlalarının olduğu bölgeye gittim. Allaha şükür bu bölgede iken kiraz meyvesi tadı ile karışık iyi balım oldu.

Lakin, bir işimden dolayı arılara bakamadım. 2019 Mayısında ise, Akdeniz bölgesinde olmama rağmen o kadar arıdan, tek bir çitalık arım kaldı. 06.2019 —-

2. örnek. 2022 yılı Ocak ayında Antalyada 1,5-2 çitalık arısı olan iki kovanımdan biri Seydişehirde 19. çitada iken ana değiştirdi. Diğer kovanım jse; Allaha şükür 21Tem. İtibarı ile, yarısı bol polenli olmak üzere 30 çitalık oldu.

21 Temmuz 2022 ayı serin ve ilk günlerinde az-çok yagmur yağdı. Arazi çabucak kurumadı. Hala çiçek, nektar POLEN ve basara, aralıklı da olsa devam etti. Arılar hem petek ördü hemde dalak attı. Ayrıca ham petek ile şerbeti gerektikce verdim. 2022—

Bu neye bağlı? İlk önce Ana arı ve iklim şartlarına bağlı. Arıcının kendi kabiliyeti ise! Sonradan geliyor. Geçmişte Nisan ayında gün aşırı şerbet verdiğim halde, petek örmemişlerdi.

Şunu unutmayın! Ana arı günlüğü; Ham peteğe daha bol ve iştahla atar. Arı; Haziran sonrası petek örümü ve günlük atımını yavaşlatıp, bal stoklamaya yönelir. 07.2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir