ANA ARININ ÇİFTLEŞME UÇUŞU

Haziran 2025. Ana Arının Çiftleşme Uçuşu; Ana Arının Çiftleşme Uçuşu öncesi kovan içinde tanışma ve kabullenme programı uygulanır. Memeden yeni çıkmış bir ana arının yumurtlaması için 8 veya 12 gün geçmesi gerektiği belirtiliyor. Memeden çıkan ana arının İlk 5 günü Kovan içini tanımak ve kendini tanıtmakla geçiyor.

Böylece sırası ile önce kovanı petekleri arıları peteklerin kalitesini öğrenirken aynı zamanda feromen kokusunu salgılıyor. 5 günlük tanıma ve tanışma süresinde kovan dışına çıkıp çevreyi görüyor. Ve dolayısı ile evi olan kovanın Güneşe göre yerini öğrenmiş oluyor. Böylece Ana Arı Çiftleşme Uçuşu’na kendine hazırlamış oluyor. 

Ana Arının İlk Çiftleşme Uçuşu:. Ana olgunlaşma evresinden sonrası hava şartlarına göre İLK çiftleşme uçuşuna çıkar. Erkek arılar memeden çıktıktan sonra bir hafta içinde olgunlaşırlar. Ana arı; kendi kovanindaki erkek arılar ile çiftleşMEZ.

Çiftleşme uçuşu güneşli günde saat 11-15 arası ve 24 C’ sıcak olması lazım. 7/12 adet erkek arı ile çiftleşilir. Kovanın 500 mt Ø içerisinde ve 5 – 40 mt yükseklikte çiftleşme olur. Her bir erkek arı ile 2 – 5 saniye kadar çiftleşme süresi oluyor. Çiftleşme işlemi toplam ve genelde 20 ile 30 dakika. En fazla 1 (bir) saat sürmektedir.

Ancak! yeterli veya hiç erkek arı yoksa, o zaman, kovanına geri döner. Veya mecburen en yakında bulunan (kaç km ise!) O kovanlara erkek arı için gider.

Ana arı kaç kere kovandan çıkar? En en fazla 4 kere kovan dışına çıkar. Geneli 3 keredir. Yeni ana arı memeden çıktıktan 3 gün sonra ilk kovan dışı uçuşunu yapar. 1. de etrafı tanır kovana girer. Memeden çıktığının 5. günü 2. uçuşunu çiftleşmek için yapar. Her şey normal ise, kovandan son çıkışı, 3, Oğul arısı ile birlikte çıkar. Olur ya ! Bir terslik oldu. Ana arı yeterli sayıda erkek arı ile çiftleşemedi ise!!, Ertesi gün 3. kez çiftleşme uçuşuna tekrar gider.  Böylece son 4. çıkışı oğul arısı ile olur. Kaynak FAO

Yağmurlu havalarda çiftleşme olur mu? Olmaz. Ana arı yeterli sayıda erkek arı ile çiftleşemedi ise, ertesi gün tekrar çiftleşme uçuşuna gider. Sonuç olarak Yeterince erkek ile çiftleştiğinde kovanına dönüyor.

Ana arkasında en son çiftleştiği erkek arının organını at’a’mıyor. Bir bakıma kolonideki arılara göstermek veya erkek spermlerinin tam olgunlaşması için son erkek organı ile giriş yapıyor. Böylece kolonideki arıları ikna etmiş oluyor. (Ananın arkasındaki erkek organını gördüm)

Ana arının ilk günlük atması:. Ana arı döndükten sonra normali, 5 güne kadar günlük atımına başlar. Çünkü, Çiftleşme sonrası geçen süre içerisinde vücudundaki yumurtaların olgunlaşmasını bekliyor. İlaveten günlük atılacak gözlerin temizlenmesi, ham çitanın örülmesi gibi işlerin olması gerekiyor. Hazır ananın günlük atabilmesi için bile, 5 gün geçmesi gerekiyor. Acele etmeyin. Yazıların tamamı Kaynak FAO ve kendi tecrübelerim. 08.2017

Renklerine göre ana arı yılları ise:. Yılların son rakamına göre  0 – 5 li yıllarda MAVİ 1 – 6 li yıllarda  BEYAZ.  2 – 7 li yıllarda  SARI 3 – 8 li yıllarda  KIRMIZI. 4 – 9 lu yıllarda  YEŞİL – alıntı

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın