Temmuz 2025. Arıya Şerbet Verilmesi özellikle bahar aylarında kolonin kuvvetlenmesi için petek örülmesinde mecburi olan bir uygulamadır. Ayrıca, petek örümü dışında petek gözlerinde olan balın, arılar tarafından yenilmesini önleme amaçlıdır.
Arının şerbeti kaynatılmaz. Kaynatılan şerbet, ancak reçel olur. Ve bu yüzden arıya zararlıdır. Az Ilık su ile yapmanız, size kolaylık olur. Yalnız Şunu iyi bilin. Şeker miktarı ne kadar çok olursa! O şekerin bal olarak olgunlaşması sırlı olması o kadar çabuk olur.
Dikkat! Bal için şerbet verin demiyorum. Arı bu aylar içerisinde verdiğiniz şerbeti sıcak havalar nedeni ile kolay ve çabuk işler. Böylece şerbetin içindeki suyu uçurup erkenden olgunlaşmış bal haline getirir.
Arıya Şerbet Verilme çeşitleri; Şubat Mart ayından, Temmuz ayına kadar 1 ölçek şeker, 1 ölçek su karışımı olarak veriniz. Arı, Bu aylarda hava sıcak olduğu için şerbet içindeki suyu çabuk buharlaştırır. Bal çabuk olur. Bal süzümünden sonra ise 2 ölçek şeker+1 ölçek su ile şerbet yapıp veriniz. Bu aylarda hava serin ve soğuk olacağı için arı, şerbette ki fazla su oranını uçuramaz. Her 5 lt şerbete ek olarak yarım çay kaşığı tuz koymanız, arının mineral ihtiyacını karşılayacaktır.
ARININ SAĞLIĞI İÇİN VARROA VE NOSEMAYA KARŞI TİMOL ESANSLI KEKİK YAĞI:
5 lt şerbete bir miligram kadar kekik yağını sıkıp şerbetliklere veriniz. Bunun sayısı yok. Varroanın ne zaman geleceğini bilemezsiniz.
arıya limon suyu veya sirke verilmesi: Kabuklarını küçük dilimler halinde aynı şerbete atın. Böylece etkisi daha fazla olur. Limon, vitamin değerinde olacaktır. Ayrıca şerbete karıştıracağınız limon ve sirke suyu (aynen insanlar gibi) arılarda da antibiyotik görevi görecektir.
Bu etkiyi devam ettirmek için 5 lt şerbete çay bardağının 1/5 kadar sirke dökünüz. Sıcak havalarda arının yemediği, köpürme durumunda olan şerbeti, kovalardan uzak bir yere dökünüz. Arının nosema olma nedeni; Ayrıca nosema sadece kışın defi hacet yapamadıkları için değil! Bozuk şerbet yedikleri zamanda (insanın ishal olduğu gibi) mide bağırsak rahatsızlığından dolayı ishal-nosema olurlar.
Arıya Şerbet verme zamanı: Burada şerbet verme zamanını bahar ve yaz – sonbahar mevsimleri olarak iki bölüme ayırıyorum. A – Bahar mevsiminde Havanın açık, sıcak, güneşli olduğu her gün, istediğiniz saatte şerbet verebilirsiniz. Bu mevsimde tarlacı arı, arazide meşgul olacağı için yağma durumu olmaz.
B– Özellikle sezon bitimi sonrası Yaz ve son bahar mevsiminde Akşam ezanından, 1 -2 saat öncesi verebilirsiniz. Çünkü bu saatlerde arı kovanlarına çekilmeye başlar. Ve yağma durumu PEK olmaz.
Şerbet vermediniz ama kovanların etrafında ve uçuş tahtası üzerinde uçan, birbirleri ile sarmaş dolaş olmuş bolca arı görürseniz kovanların uçuş deliklerini hemen kapatınız. Bu arılar yağma yapacağı kovanı aramakta veya yağma başlamış demektir.
Kapalı yağmurlu havalarda şerbet verilmesi: Burada dört şık var. A Kapalı bulutlu havada B Karanlıkta C Yağmurlu havada D Yağma halinde şerbet verilmez.
Şerbetlik kovan içinde ise; Bir üstteki şartlara göre şerbetlikler, örtü tahtası altı, çita üstü veya çita yan tarafında ise! Kovan yine açılmaz. Şerbet verilmez. Özellikle A, B, C Her üç halde iken kovanı açarsanız, arı vücudunuzu sarar!. Şerbetlik, örtü tahtası üstünde ise ve Yere dökme durumunuz yoksa, istediğiniz vakit, arıyı huylandırmadan verin.
Yere dökülen şerbet olduğunda, bu şerbetin üzerine su dökünüz. Döktüğünüz su, şerbetin tadı ve kokusunu bozar. Arı bilemez. Ayrıca, şerbeti döktünüz. Ama, aşağıya taşma durumu olmuş ise, yine su serpiniz.
Yağma durumu veya şüphesi halinde; Kovanın uçuş deliği önünde DİKKAT EDİN ÖNÜNDE! Kovan içine girecek şekilde ÇOKCA uçuşan ve giren çıkan arı var ise! O kovanların uçuş deliğini hemen kapatın. Saatlerce kapalı olsun. Yalnız hava girişini engellemeyin.
Kovan etrafında arıların azalmasını, O kovana ait kendi arılarının, kendi kovanı üzerine konmasını bekleyin. Hatta bu kovanı 3 – 5 km uzağa götürün 3 gün kalsınlar sonra getirip başka yere koyunuz. Ben şüphe ettiğimde bile saatlerce kovanı kapatırım. 05.2014