GERÇEK BAL ve BALLI BİTKİLER

Haziran 26 2024 – Sayın Bal tüketicisi vatandaş.

Burada sizler için paylaştığım Gerçek Bal ve Ballı Bitkiler konusudur. Bu bilgileri sizlere verdiğim için bana kızacak nice arıcı arkadaş olacaktır. Hatta geçmişte gönderdiği bir mesaj ile bana kızan bile oldu. Sitemde paylaştığım TÜM BİLGİLER Bilinçli arıcı kadar bilinçli arı ürünleri tüketen vatandaşların olması içindir.

En besleyici bal, temiz petekli poleni ile yenilen baldır. Bu arada yediğiniz mumun besleyici özelliğinin olmadığı belirtiliyor. Zararı’da yok. Yinede tercih sizin.

2014 yılında Konya İl Tarım Müdürlüğüne ürettiğim karışık süzme baldan bir bardak numune götürdüm. Ve verdikleri sonuca varan uygulama şeklimi bildiğim için O gün bugün aynı uygulamayı yapıyorum.

Gerçek balın kalite tespiti:

Bir balın kalitesi; – Ben bilirim demekle olmuyor. Eskiden kimyasallar bu kadar gelişmemişti. Ne yazık ki Zamanımızda hepsi var.

Balın kalitesinin tespiti için EN AZ 5 çeşit unsurun araştırılması gerekiyormuş. Bunlar Prolin. Fruktoz, Glukoz, Meyve Şekeri, ve Sakkaroz (pancar şekeridir). Ve dolayısı ile 2014 yılında yapılması gereken en az beş çeşit tahlil için masraflarım hariç, 174 TL ödedim.

PROLİN nedir? Prolin, gerçek balın ölçüsüdür. Bitkiden alınan nektar sıvısındaki tatlılık oran miktarını rakam ve orantısal olarak ortaya koyan özüte denir.

FRUKTOZ. Mısırdan elde edilen, çeşitli ylyeceklere (kola bisküvi) katıldığında tatlılık veren sıvı.

GLiKOZ: İnsana enerji veren ve kan içinde olan şekerin adıdır.

MEYVE ŞEKERİ; Yediğimiz tüm meyvelerde olan kendi aromatik koku ve tadı.

SAKKAROZ. Pancar şekerine verilen ad. (bu bilgiler alıntıdır.)

Balım’dan çıkan resmi sonuçlar şöyle.  Prolin 722,03  Fruktoz 38,86 Glukoz  34,55 Sakkaroz şekeri % 0,59  idi.

Bir konferansta konuşmacı. – Balının analizini yaptıran var mı diye sorduğunda benden başka cevap veren olmadı. Ne yazık ki Eski yeni arıcıların içinde sadece, Ben yaptırdım dedim.

Hakiki balın tam tespiti için en az 27 çeşit araştırmanın yapılması gerekiyormuş. Yalnız Özel sektör 67 çeşit tahlil yapıyormuş. Ancak 2014 yılı için Konya il tarım Müdürlüğü 27 çeşit analizin değerinin 1400 TL olduğu söylenmişti.

Balın Kristalize Olmasını Engellemek İçin:  2017 İstanbul Apimondia sunumunda gerekli olan derece ve süreleri şu şekilde verilmiştir. Buna göre Donmuş balı (daimi) 25 C’ de 4 saat bekletiniz.

Burada tarif edeceğim yöntem için termostatlı ve sıcaklık dereceli elektrikli çay suyu kaynatma kabı olmalı. Veya benzeri olursa suyun sıcaklığını takip edebileceğiniz seyyar bir derecenin olması gerekir.

Cam kavanozlarda olan balınızı Kavanozun gireceği büyüklükteki bir kaba koyup ağzına yakın su doldurun. Isı dereceli bir kabınız yoksa en az 70 C’ ve üzeri göstergesi olan dereceyi kullanın. Böylece Derecenin ısı başlığını suyun içine koyun.

Suyun sıcaklığı derece üzerinde 25 C’ olduğunda, ateşi söndürün. Dereceyi suya tekrar koyup suyun sıcaklığını devamlı olarak 25 C’ de tutun ve 4 saati tamamlayınız.

Veya; 60 C’ de 30 dakika yukarıda belirttiğim şekilde ısıtın ve dışarıya alın.

Donmuş Balda Şeker Tespiti: Yalnız Belirttiğim yöntem donmuş bal içindir. Sıvı bal için!- Hakiki veya degil? Diye bir şey diyemem. Ama, donmuş bal için bir tespit şekli diyebilirim.

Bana göre – İrmik helvası yediğinizde irmik tanesini ağzınızda nasıl hissedersiniz? Bu helvayı dişinizin arasında ezdiginizde irmiğin sesi olmaz. Ama toz şekeri ağzınızda ezdiğinizde çıt çıt sesi olur.

Hakiki bal irmik helvasını yediğiniz gibi sessizce dilinizin üstünden SESSİZCE kaymalı. Sonuç olarak Gerçek Bal ve Ballı Bitkiler konusunun Gerçek bal tespit şekli, böyle olmalı.

Bu arada Şeker hastası değilseniz!. Arıcı size; – Bu hakiki pancar şekeri balı derse! Doğal tatlı, diye yemenizi tavsiye ederim. Ha bu arada! Kendi yaptığınız veya aldığınız ve kaynatılmış reçeli yemiyor musunuz? Bu daha sağlıklı.  02.2018

BAL VEREN BİTKİLER.

Bilimsel olarak açıklandığı şekli ile.  Ayçiçeği, Pamuk,  Narenciye, Pürem, Yabani Çilek, Orman Gülü.  Mera Çiçekleri, Kekik, Kiriş – pürem gibi uzun yapraklı tek gövdeli. Poleni çok olur.  Geven, Dilfir,  Hayıt, Gevrek Otu, Çeşitli meyve ağaçları,  Akasya, Kiraz, Elma Köknar, Ladin, Ihlamur, Kestane.  Korunga. Peygamber Çiçeği, Misk Çiçeği,  Kızıl Yonca,  Ballı Baba, Hardal. F, Üçgül, Oğul Otu, Karagan, Ada Çayı, Kızıl Çam. Kanola, Tütün,  Kabak Çiçeği, Unutma Beni,  Yabani Turp, Söğüt.

Basara (böcek) balı bitkileri : Yağmurların yağmadığı ve havaların sıcak olduğu Mayıs Ekim aylarında:. Bölge ve yoğunluğuna göre sedir çam meşe kayın kavak. Söğüt Ihlamur Badem Sarı ve Kızıl çam Akça ve Karaağaç ağaçları. Bunlarda hem bal hem Basara (böcek) balı bitkileri olur. (alıntı) 01.2013

Hollandalı bilim dergisinde İngilizce olarak yayınladıkları bal ve polenli bitki isimleri yayınlamış. Kişniş, Hodan (sütleğen cinsi), Adaçayı, Rezene,  Gülhatmi. Çiğdem, Düğün Çiçeği, Kardelen, Itır, Dalya,  Nergiz, Tatlı Sığınma.  Haşhaş, Zinya çiçeği, Lavanta ve  Kedi Otu. Gerçek Bal ve Ballı Bitkiler konusunda bal ve polen veren bitkilerede bunlar örnek. 12.2014

Bir yanıt yazın