Temmuz 2025. Yaz Kış Arı Ölümleri kendi hatamız veya dışarıdan gelen nedenlerden dolayı devamlı olmakta. Kendi gözümüze bakar gibi arıyada bakmalıyız. 2017 Istanbul Api Mondia Arıcılık ve arı bakımı konulu konferansta bulundum. Burada sunum yapan yetkili kişilerin bilgileri ışığında yazımı yayınlıyorum. Ayrıca FAO başta olmak üzere kendi tecrübelerimi ilave ettim.
Arıcı; Kışa girerken arının sağlığı için ne yaparsan yap şunu unutma! 10 çitalık arın gelecek sene mart ayında 8 çitaya düşecek. 12.2010
DÜNYANIN HER YERİNDE 12 AY BOYUNCA GEÇERLİ OLAN ARI ÖLÜM NEDENLERİ:
1 – Katliam neticesinde yangın dahil her şeyi ve meralar ile ormanları yok ediyoruz. Türkiye de 27 Tem – 7 Ağustos 2021 sıcaklardan dolayı yanan ormanlarda ölen toplu arı ölümleri gibi 2 – Arıcı tarafından bilinçsizce yapılan, arı ilaçlamaları 3 – Her türlü sebze ve meyve çiçeklerini, böceklerden korumak için yapılan tarım ilaçlamaları 4 – Sanayilerin zehirleri baca dumanları ile oluşan sera gazları neticesinde anlık değişen hava. 5 – Kışlatılan arı yiyeceğinin az olması 6 – Varroa ile yeterince mücadele etmemek. 7 – Genetik özelliği (her türlü melez/hibrit) karıştırılmış arı 8 – Tüm canlılarda oluşan hastalıklara neden olan (grip gibi) mikroplar 9 – Arıların sindirim sisteminde oluşan hastalıklar 10 -Yağmacılık arı ölümlerinin en belirgin şeklidir. Bu yazdıkları 12 Ay Süresince Yaz Kış Arı Ölümlerine neden olmaktadır. 09.2016
ARILARDA HASTALIK TEDAVİLERİ VE ÖLÜM SEBEPLERİ:
– Ne var ki Bunların hepsi % 90 insanların kendine yaptığı kötülüklerdir.
Arılar Ölmüş Hortum Dilleri Dışarıda İse; Çiftçimizin kendi bitkisini korumak için verdiği ilaç nedeni ile arılar zehirleniyor. Zehiri alan arı kovana geliyor. Akabinde veya sonrası zehrin etkisi ile ölüyor. Zehirlenmeden dolayı olan arı ölümleri belirtisinde Arıların Hortum dilleri dışarıda oluyor. Ne yazık ki zehirden dolayı kimi arı gittiği yerden geri dönemez. Dönen arı ise; Kovan çevresinde olan herkese saldırır. (Kaynak FAO) 03.2018
Bir örnek; Kontrol için 2014 senesinde Manavgata gittim. Kovanımı açtım. Ne var ki Arıların çoğunun kovan dibinde ölü şekli ile yattıklarını gördüm. Ne var ki Petek üzerinde yiyecekleri bitmiş. Çünkü ilaçlı bölgeye giden tarlacı arılar bir şekilde ölmüş. Arı az, çok olsa! tarlacı sayısı az olduğu için nektar getiremedi diyeceğim. Haliyle olan balı yavru arılar yemiş. Bu arada! Her kovanın arısı, farklı bölgeye gider.
Sonuç olarak tarlacı arı olmadığı için genç arılar tarlaya çıkamıyor yolu da bilmiyor. Bu nedenle açlıktan Kovan dibine düşen arıların üzerine duman bastım hemen canlandılar. Şerbet verip kapattım. Sonrasında baktım hepsi canlanmışlar. Arılarımızı aynı akşam Akseki Cendeve bölgesine getirdik. Burada yabani çilekler yeni açıyordu. Ne var ki Yabani çilek balı hafif acımsı oluyor. Buna göre bu balın acı olması balın kötü olduğu manası çıkmamalı.
– Ana arı, kovan içindeki ve dışarıdan getirilen taze polene bakarak, günlük atar. Bu aylarda fazla polen almayınız.
Kovan içi ıslaklık: Islaklık ile nemi karıştırmayın. Islaklığı görürsünüz ama nem görünmez. Islaklık, kovanın bir yerinde birikmiş su. Bu suyu arı içer. Yalnız haliyle biriken su, çok olur veya durursa kovanı bozar. Kovan içinde nem ise! Kovana, peteğe ve arıya zarar verir. Petek nemi tutar. Arıların hastalanması ve telef olmasına sebep olur.
Burada kast ettiğim buharlaşma neticesinde kovan dibinde birikmiş bir kaç damlalık su değildir. Halbuki Esas tehlike kovan içi ve örtü tahtası altında nemden dolayı oluşan pamuksu Kovan içi küf ve mantar oluşumudur. Kovanları öne doğru hafif meyilli koyunuz. Sahil bölgesinde çita sayısı 4 ve daha aşağısı olduğunda çitaları, giriş deliğine ortalayın. Dış taraflara strafor koyunuz.
Ek olarak Kovan dış tahtasında çatlak var ise, buralara silikon çekiniz. Nemli ıslak toprak üstüne kovan koymayın. Sahil bölgesinde kışın Çitaların üzerine naylon cinsi örtü koymayınız. Naylon kovanın hava almasını engeller. Bu yüzden kovan içinde küf ve mantarın olduğunu gördüm. Tercih sizin. Ek olarak rutubet nasıl ki bizlere ağrı yapıyorsa arılarında ölümüne sebep olur.
Arılarda Amerikan Yavru Çürüklüğü ve Belirtisi: -AYÇ- Ne yazık ki Toprakta oluşan bir mantarın kovana getirilmesi ile başlar. (Apimondia) Böylece Kapalı yavru gözlerindeki larvalar kötü kokulu, kahverengi sıvı halde olurlar.
Hastalığın olduğu yavru gözlerinin kapaklarında (sırlarında) delik olur. Ne yazık ki Bu yavru deliğine çöp sokulup çekildiğinde kahverengi kokan bir sıvı süner. Tespit edildiğinde, çitalarının hepsi yakılmalıdır. Bu hastalık nedeni ile <strong> 12 ay süresince yaz kış mevsiminde arı ölümleri olur.
Ne yazık ki Her türlü hastalık ve ölümlerde rüzgarın etkisi başta gelir. Üşüyen arı çita üstüne birikip yumak olur. Ne var ki bu sefer arının gezinmediği yerdeki yavrular soğuktan ölür.
Arılarda Kireç Hastalığı ve Yavru Atımı: Kışın rüzğardan üşüyen arıların çitanın üstüne çekilmesiyle olur. Ne var ki bu hastalıkların sebebi bir mantar hastalığındandır. Arıların petek üstlerine birikmesi ile günlük ve larvalar petek gözlerinde kireç / beyaz taş haline gelir. Benzer şekilde Yavru atımı ise, aynı durum nedeni ile ölen arı şeklinde etsi şeffaf pupalardır. Bu hastalıklar, Havanın ısınması ile geçer.
Erkek arı larvalarının atılma sebebi. Yazın temmuz ayından itibaren arılar bu etsi larva veya şekillenmiş pupaları atmaya başlar. Bundaki amaç, sezon sonrası erkek arıların polen ve balın tüketimini engellemektir. Bu durumu diğer yavru atma ile karıştırmayın.
Arılarda Nosema Hastalığı: Arının dışkısı ishal sarı nokta halindedir. Yaz kış her daim ortaya çıkar. Kışın oluşan nosema daha tehlikelidir. Nedeni ise; Arının yemiş olduğu bozuk yiyecek içecek kaynaklıdır. Kışın soğuklardan dolayı dışarıya çıkıp defi hacet yapamazlar. Hastalık bu yüzden o kovandaki tüm arılarda olur. Yazın defi hacet yaptıkları için sorun olmaz.
Nosemanın Tedavisi: 5 lt şerbet hazırlayın. Şerbete yarım bardak Elma Sirkesi veya 1 ml kekik yağını karıştırıp her bittikçe 3 kere veriniz. Malzemelerinizi körük ateşine tutarak gezdirin. Ne yazık ki KIŞIN Bu hastalığın göründüğü kovan peteklerini kullanmayıp, eritmeniz lazım. O kovanı pürümüz ile tütsüleyin. Durgun birikinti sular ve bozuk şerbet, nosema sebebidir.
Arılarda Koloni Çöküşü: </strong> Bu kayıp 12 Ay <strong> Süresince Yaz Kış olur. Peteklerde balı, açık ve kapalı yavruları olduğu halde kovan boşalmıştır. Zehirlenme sonucu veya yiyeceği kalmadığında arılar ölür. Ayrıca! Kovan içi tüm petekleri GÜVE kelebekleri kaplar. Arılar gider. Yada, verdiğiniz aşırı ilaç nedeni ile arı kovanı terk eder.
Kek Nedeni İle Arı Ölümleri: (gezginci bir arıcı arkadaşın itirafı) Devamlı gelemem diye Arılara kek vermiş. İçme suyunun Çok uzakta olması – olmaması nedeniyle nerede ise tüm arıları ölmüş. Özellikle kışın iç bölgelerde kek vermeyin. Sahil bölgelerinde ise, yakın yerde suyun olduğunu görmeden kek vermeyiniz.
VARROA İLE MÜCADELE ETMEK İÇİN.
<strong>G -12 Ay Süresince Yaz Kış Arı Ölümlerine neden olan Varroa ile mücadele her daim yapılır. -&lt;strong> Yalnız oksalik ve formik asitlerin verilmesinin arılar için zararlı olduğu bilgisine eriştim. Varroa arının kanını emdiği için vücudunda yara meydana getiriyor. Havaya yayılan bu ilaçların buhar etkisi varroayı öldürüyor. Ama! bir kaç gün sonrada arılar varroanın açtığı yara nedeni ile daha erken ölüyorlar. (Kaynak FAO ve ApiMondia) 03.2018
Çukurova Üniversitesi Varroa için Portakal kabuğunun (washington) test etmişler. Portakal kabuğu dumanının % 94 etkili olduğu görülmüş. Dumanı, akşam üzerleri en az 5 kere dolu dolu basıp, 15 dakika uçuş deliğini kapatmalısınız. Arılarda Varroa mücadelesi için Timol esanslı kekik ve okaliptus yağının % 95 etkili olduğu tespit edilmiştir. Varroaset ilacı hakkında; ise, etkin maddesi en fazla olanını alınız. Talimatına göre kullanınız.
Varroa İçin Pudra Şekeri: Çay şekerini kendiniz dibekte döğerek toz haline getirin. Böylece toz haline getirdiğiniz şekeri kovan içinde çita aralarındaki arı üstlerine serpiniz. Bunları her daim verebilirsiniz.
Kışın ve soğuk günlerde kovanın uçuş deliği tahtası genişliği kadar teneke kesip takınız. Teneke kovan içinin aşırı soğumasını önler. Ayrıca peteğin boş dip taraflarına strafor koyunuz. Bu arada yaptığım araştırmaya göre, cep telefonu istasyonlarının arıya zararı olmadığı yönündedir. 03.2018
ARILARDA YAĞMACILIK.
Arıların kovan önünde fazlası ile uçuştuklarını gördüğünüzde yağma olmasa bile hemen uçuş deliğini kapatınız. Yalnız Yağma, Yaz Kış Arı Ölümleri içinde her zaman olabilir. Bulunduğu ortama uyum sağlayamayan melez arı cinslerinde her daim arı ölümleri olabilmektedir.
Kovanlarınız karlı bölgelerde ise üşenmeyip gidin. Kovanın önündeki karları en az yarım metre, toprak görününceye kadar temizleyiniz. Arıların bazıları uçuş yapamadan uçuş tahtasından yere düşmekte. Kara düşen arı kalkamaz ise, uyuşur ve ölür. Toprak, kül düşen arıların konabileceği, ölmeyeceği güvenli bölgeyi oluşturur.
Kovan üzerinde, yanlarında kar var ve kovana zararı yok ise, bunlar kalsın, faydası olur. Kimi arıcı; – Yiyeceği olan arı ölmez, soğukların zararı olmaz, diyorlar. Yanlış. Soğuklarda arıların açlıktan öldüğü tespit edilmiştir. Çünkü, Balı biten petekten diğer peteğe geçemiyorlar. w.bienenstand.at/
Sarıca ve eşek (borazan) arıları. Yağmur etkili yağmadığı müddetçe ARALIK ayına kadar yaşarlar. Sarıca arıların öldürülmesinde en etkilisi yöntem. Bir parça bal bulaşığı peteği naylon örtü üzerine koyun. Sarıca arılar gelir. Bala konan arıları öldürün.
Borazan Arının İmha Edilmesi: Bu arı yaklaşık 4 cm boyunda, Sırt ve karın bölgesi bir ip kalınlığında birbirine bağlantılı, kahve rengi renkte bir arıdır. Geniş bir malzemenin ortasına bir parça et koyup üzerine ve etrafına bu yapışkanı sürerek kovan üzeri ve etrafa dağıtın. DDT tozunu yanınızda bulundurun. Yakaladığınız sarıca arısının arkasını DDT tozuna değdirip salın. Arının gittiğinden emin olun. Yuvasına gidecektir. DDT, bitkilerde uygulanması yasak olan bir ilaçtır. Borazan arılarda arılarımızı yok ediyor! 2011
Mecit bey keşke herkeste sizin gibi sadece arıcılık için değil herkes kendi dalında aydınlatıcı bilgiler verse Türkiyemiz de neler yapılmazki teşekkür ederim
Önce teşekkür ederim. Yalnız, İnternet çağında araştırılırsa, kendi dalında bilgi paylaşımı yapanlar, bulunur. Kaldı ki, benim esas bilgi birikimlerim sıralamasında arıcılık, sonraya kalır. Lakin, o tip paylaşımlarımı fazla yapmıyor, yapamıyorum. Sağlıcakla kalınız.
Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Bilgiler icin tesekür ederim.
Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık
Sarıca arilar da bu dünya için gerekli onları öldürmek yerine başka bi çözüm bulunabilir. Onlarin da beslenmeye ihtiyacı var. Iklim değişikliğinin büyük sebebi insanların para hırsından kaynaklı, unutmayalim ki dunyada her sey canlı birbiri sayesinde yasiyor.doğayı kendi haline bırakalım ki yaşayalım …
Çok doğru ve hümanist bir yaklaşım lâkin, ben sizin yiyeceğiniz yemeğe kaç kere ortak olabilirim yada kaç kere bana yada başkasına ikram edebilirsiniz!
Sarıca arılar benim 19 kovan arımın yiyeceğine ortak oldu, ilgilenemedim ve yiyecekleri bitti arılarda öldü.
Diğer bir konu, dağdaki ayı iki kovanımı parçaladı balını yedi, arılarım telef oldu.
Şimdi siz olsaydınız ne yaparsınız!
Bu arada siteme epeydir giriş yapmamıştım, sağlıcakla kalınız.
Bal mevsiminde görülen varroa veya nosema cerena için ne gibi çözümler önerirsiniz. kekik yağı gibi maddeler balda kalıntı bırakmaz mı veya tat – koku bozulmasına yol açmazlar mı…
Varroa için piyasada satılan karton veya duman cinsi ilaçları kullanın oksalait asit cinsi ilaçların arılara zarar verdiği bilimsel olarak bildiriliyor. Hem varroa hem nosema için kekik yağını kullana bilirsiniz. Mahsuru olmadığı gibi bilimsel olarak tavsiye edilmektedir. Sağlıcakla kalınız